Thursday, 8 October 2015

Kegemaran / Hobi

HOBIKU.....HOBIKU....

HOBI DIMASA LAPANG BIASA LA KALAU DAH SUKE MAKAN SO KENALA RAJIN MEMASAK..SO SENTIASE CUBE RESEPI2 BARU TERUTAMANYA DARI PAKCIK GOOGLE KITE TAK PUN KALAU SEDAP RASE MAKANAN TU MESTI NAK CUBA MASAK..APA LAGI DENGAN X MALUNYE MINTAKLA RESEPI DENGAN SESIAPE SAHAJA X KISAH LA..JANJI BOLEH CUBA..
ORANG KATE KALAU MEMASAK NI HILANG TEKANAN NAK PULAK BILA SUAMI CAKAP SEDAP AYANG MASAK X KEMBANG DAN BANGGENYE RASE..HIHI..YANG PTG PUJIAN DARI SUAMI..KALO MASAK TU KENALA DENGAN PENUH KASIH SAYANG..BARULA AROMA MAKANAN TU MENUSUK DI HATI & SANUBARI GITU..

SELAIN MEMASAK AKU SUKE DUK MENGEMAS RUMAH KALO DARI PAGI SAMPAI KE PETANG LA DOK SIBUK MENGEMAS RUMAHNYA..TP ORANG KATE MENGEMAS TU MCM RUTIN HARIAN TP BILE TENGOK RUMAH BERSIH TERASE KETENANGAN, NYAMAN DAN SELESA BILE DOK DALAM RUMAH TU..KALO BERSEPAH DAH AOK PIRUK DAH SERABUT KEPALE DIBUATNYE..HUHU..APE PUN YG PENTING KERJASAMA DARI SUAMI DAN ANK...MEREKA PUN SALING BERGANDING BAHU ALMAKLUMLA AKU NIE SUPER WOMEN IBU YANG BERKERJAYA..HIHI..TAPI YANG PENTING KELUARGA DIUTAMAKAN..

JOM TENGOK APE PULAK LA KEGEMARAN CIK INTAN PAYUNG DAYAH NI YE.........


Sape tak kenal kalo dah orang Pahang orang kate dok pulak dekat Temerloh...Agak2 ape yang special kat sane..ape lagi mestilah Ikan Patin tu macam yang dekat sebelah gambar tu kalo x kenal ikan patin boleh tengok rupe ikan patin tu...Kalo dah pekena sekali pasti nak lagi..orang kate sampai menjilat jari la..Patin Masak Tempoyak memang marbelous..kasi terangkat habis...meleleh habis..orang pahang cakap sedap weh..kalo aok x rase memang taktahu rasenye ye idok..Nak Resepi jom kawan boleh bagi.. Jom pakat tengok ape bahan-bahan dia tu yang orang kate sedap sangat tu....


MOH KITE TENGOK LAYAN BAHAN APE YANG PENTING KENA ADE BILE NAK MASAK IKAN PATIN TEMPOYAK TU..KALO XDE BARANG TU MEMANG X JADILA PATIN TEMPOYAK NYER WEH...



Bahan-bahan
  1. Kunyit hidup - seinci
  2. Lada kecik - segenggam
  3. Tempoyak fresh – 5 sudu
  4. Garam
  5. Serbuk perasa (optional)
  6. Timun Cina/Belimbing Buluh/Batang Keladi
  7. Ikan Patin
  8. Daun Kunyit & Daun kesom
Cara Membuatnya                                                               

  • Tumbuk kunyit dengan garam. Nak bagi kunyit cepat hancur
  • Bila dah hancur kunyit hidup tu, masukkan cili padi. Tumbuk kuat-kuat kalau boleh biar sampai lesung batu pecah. Haha
  • Dah hancur kunyit + cili padi, scoop 5 sudu besar tempoyak fresh masuk dalam lesung
  • Gaul-gaul-gaul semua dalam lesung batu. Tu yang buat sedap. Seriously
  • Lebur dalam periuk, masuk air dengan ikan patin sekali
  • Ambik air, masukkan dalam lesung batu tadi, gaul kasik bersih and masukkan air tu dalam periuk. Petua ni.
  • Masukkan sayur yang korang nak (batang keladi/timun cina/belimbing buluh). Masukkan salah satu je, jangan masukkan berjenis-jenis pulak. Nanti tak sedap
  • Masukkan daun kunyit and daun kesum
  • Masukkan serbuk perasa (optionaBring to boil and tadaaaaa siap!

1 comment:

  1. Ikan Patin masak Tempoyak memang Thorbaek laa dari dapur dayah, nyum nyum...

    ReplyDelete